Hamertenen en klauwtenen

Hamertenen en klauwtenen worden vaak met elkaar verward of door elkaar gebruikt. Toch zijn beide vormen verschillend van elkaar.
Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en het tweede kootje gebogen.
Bij een klauwteen is het gewricht tussen het eerste en het tweede kootje gebogen, maar ook het gewricht tussen het tweede en het derde kootje gebogen. Hamer en klauwtenen komen vaak voor als de buig en strekspieren in de voeten niet in evenwicht zijn.  Het uitvallen van de functie in de kleine voetspiertjes zorgt voor het verstoorde evenwicht. De functie valt vaak uit door bijvoorbeeld een trauma, reuma, diabetes, de leeftijd of het dragen van te kleine schoenen. In sommige gevallen gaat een hamerteen of een klauwteen gepaard met een hallux valgus. De hallux valgus kan de tenen in de verkeerde positie duwen waardoor deze gaat klauwen.

Klachten

Hamer en klauwtenen kunnen voor klachten zorgen. Doordat het gewricht herhaaldelijk wrijft tegen de binnenkant van de schoen, kan er een eeltplek ontstaan. Deze eeltplek kan pijnlijk zijn bij het dragen van schoenen. Doordat het topje van de tenen gebogen is, is ook hier de kans op een eeltplek groot. Er kan pijn onder de bal van de voorvoet ontstaan. Deze pijn komt doordat de tenen krom staan en de tenen het middenvoetsbeentje naar beneden drukt waardoor er overmatig druk veroorzaakt word onder de voet.

Ons advies

Het hebben van een hamer of klauwteen kan dus zorgen voor problemen, zeker tijdens het dragen van werkschoenen. Om te zorgen dat u minder last heeft van uw tenen is het belangrijk een schoen te dragen met voldoende ruimte in de neus van de schoen. Doordat u meer ruimte heeft bij uw tenen, wrijft de pijnlijke plek minder of niet tegen de schoen. Ook kan een op maat gemaakte zool zorgen voor het strekken van de tenen waardoor de drukplek afneemt.

Onderstaande schoenen zijn in veel gevallen geschikt bij hamer/klauwtenen. Mocht u twijfelen bent u altijd welkom in onze showroom voor een 3D voetscan. Bij overige vragen zijn wij tijdens kantoortijden altijd telefonisch bereikbaar.