Holvoeten

Er zijn drie verschillende voettypen welke veel voorkomend zijn. De drie voettypen die het meest voorkomen zijn de platvoet, de holvoet en een normale voet. In dit artikel behandelen wij de holvoet. Een holvoet is een afwijking in de voetstand. Klachten die kunnen ontstaan door een holvoet zijn onder andere: pijn in de voeten, knieën, heupen of rug. Bij een holvoettype is het voetgewelf hoog. De holvoet komt vaak voor in combinatie met een (te) hoge wreef. De afstand tussen de bal van de voet en het hielbeen is kleiner waardoor er meer druk komt op de peesplaat onder de voet. Deze peesplaat staat door de druk meer op spanning, dit gaat vaak samen met een te korte achillespees en/of klauw of hamertenen. Als u last heeft van holvoeten is het belangrijk om op maat gemaakte inlegzolen te dragen die zorgt voor ondersteuning waar u het nodig heeft.

Oorzaken

Er zijn twee soorten oorzaken waardoor er een holvoet ontstaat.
Vaak is een holvoet genetisch bepaald en dus erfelijk. Je word er mee geboren.
De andere oorzaak is verhoogde spierspanning in de voet.

Symptomen

Door een holvoet kunnen er verschillende klachten optreden.
Er kunnen klachten optreden zoals vermoeidheid, kramp in tenen, voeten, benen of rug. Deze klachten doen zich vaak voor na het lopen. Doordat de voet hol is en de wreef hoog, komt het vaak voor dat mensen met een holvoet ook hamer of klauwtenen hebben. Andere klachten kunnen zijn: het naar buiten staan van de hielen, eeltvorming en/of likdoorns, pijn in voet,

Ons advies bij holvoeten:

Draag bij holvoeten altijd een ondersteunende inlegzool in uw werkschoenen.

Deze inlegzolen zijn speciaal gemaakt voor mensen met een holvoet. De zolen ondersteuning op de plaats waar u het nodig heeft en verminderen zodoende uw klachten.