De drie voettypen die het meest voorkomen zijn de platvoet, de holvoet en een normale voet. In dit artikel behandelen wij de platvoet. Een platvoet is een afwijking in de voetstand. Klachten die kunnen ontstaan door een platvoet zijn onder andere: pijn in de voeten, knieën, heupen en/of rug. Er zijn twee verschillende soorten platvoeten. Platvoeten zijn onder te verdelen in een stugge platvoet of een soepele platvoet. Het verschil tussen beide platvoeten is dat er bij een functionele platvoet een voetgewelf aanwezig is of er een voetboog zichtbaar is als men op de tenen staat. Bij een stugge platvoet is er zowel bij het ontlasten als bij het belasten geen voetboog aanwezig. Een stugge platvoet is vaak te wijten aan een aangeboren afwijking.

Oorzaken

Belangrijk om te weten is dat in principe iedereen een platvoet heeft bij de geboorte en in de eerste levensjaren. Deze platvoeten zorgen voor meer stabiliteit tijdens de eerste stappen. Normaal ontwikkelt een kind een reguliere voetboog tussen het 6e en het 12e levensjaar. Er zijn verschillende oorzaken voor een functionele of een stugge platvoet. Leeftijd kan zorgen voor een platvoet omdat de voeten iets langer worden en de voetboog iets inzakt tijdens het ouder worden. Ook kan een voet slappe banden, pezen en spieren hebben waardoor de voeten gemakkelijker doorzakken. Andere oorzaken van een platvoet kunnen bijvoorbeeld zwangerschap, overgewicht of reuma zijn.

Symptomen

Verschillende symptomen kunnen voorkomen bij mensen met platvoeten.
Hieronder voorbeelden:

  • Vermoeide voeten, benen en/of rug na het lopen.
  • Instabiliteit tijdens het lopen/ omzwikken van de enkels.
  • Het naar binnen staan van voeten en hielen.
  • Eeltvorming en/of likdoorns.
  • Pijn in voeten, knieën, heupen of rug.
  • Snel schuin slijten van de schoenen.

Ons advies bij platvoeten

Draag bij platvoeten altijd een ondersteunende inlegzool in uw werkschoenen. Deze inlegzolen zijn speciaal gemaakt voor mensen met een platvoet. De zolen bieden ondersteuning op de plaats waar u het nodig heeft en verminderen zodoende uw klachten.