Excl. BTWIncl. BTW

Lasschoenen: waar dienen ze aan te voldoen?

Werkt u dagelijks met lasapparatuur, maar bent u nog niet voorzien van de juiste lasschoenen? ProtectXXL.nl uit Helmond vertelt u alles wat u moet weten over werkschoenen voor werkzaamheden omtrent de las. Hier leest u alles over de diverse klasse- laswerkzaamheden en welke gevaren en laswerkschoenen hier bij horen.


Hoe herkent u een geschikte laswerkschoen?

Warmte isolerend                               Hitte bestendig tegen contactwarmte

                                                                         

De juiste lasschoenen bij de lasprocessen

De meest voorkomende lasprocessen zijn hieronder opgesomd. In het kort vertellen onze experts u meer over wat deze technieken inhouden en welke laswerkschoenen hier het beste bij passen. Afhankelijk van eigenschappen van de lasschoenen en de omgeving waarin u werkt, is bepaald welke werkschoenen voldoende veiligheid zouden moeten bieden.

 

MIG-LASSEN

MIG-/MAG-lassen: welke laswerkschoenen heeft u nodig?

MIG-lassen en MAG-lLassen zijn twee verschillende lasprocessen.Vvaak worden ze wel met elkaar vergeleken, omdat de lastechniek erg veel overeenkomt. Het enige verschil is het gebruikte gas (bij MAG is dit actief, bij MIG inert). Bij MAG-lassen gaat CO2 een reactie aan met het smeltbad, waardoor er een overschot aan koolstof kan ontstaan. Dit kan schadelijk zijn voor de constructie. Het MIG lassen gaat geen reactie aan met het smeltbad. Daarom wordt MIG-lassen veel toegepast bij rvs en aluminium lassen. Het MIG-/MAG-lasproces staat bekend vanwege het vrijkomen van vele lasspetters. Daarom is het belangrijk de juiste laskleding en laswerkschoenen van Elten Carl te dragen. De juiste lasschoenen voor deze werkzaamheden zijn zonder twijfel laswerkschoenen die u met een hand uit moet kunnen trekken wanneer er een spetter las in de schacht van de werkschoenen zou komen.

TIG-lassen

TIG-lassen behoort, net als MIG-/MAG-lassen en BMBE-lassen, tot het elektrisch booglassen. Het is een lasproces waarbij een zeer hoge kwaliteit van laswerk kan worden bereikt, mits de lasser voldoende vaardigheid heeft. TIG-lassen wordt vooral toegepast op de dunne plaat van aluminium en rvs, maar kan ook voor staal gebruikt worden. Het TIG-lasproces is uitermate geschikt voor het aanbrengen van grondlagen. Past u met name de TIG-las toe, dan geeft ProtectXXL met name de voorkeur voor lederen werkschoenen met zo min mogelijk stiksels. We adviseren deze laswerkschoenen te combineren met NOMEX®-veters. Deze veters zijn brandvertragend. Mocht u toch te maken krijgen met lasspetters, bent u met deze lasschoenen toch beschermd.

Poederdek-lassen (OP-lassen)

Bij het poederdek-lassen wordt de boog beschermd door een korrelige poeder, ook wel Flux genoemd. Flux wordt onder een constante stroom toegevoegd en beschermt de las tegen oxidatie/negatieve invloeden van buitenaf. Tijdens het lassen zal een deel van het poeder versmelten en een beschermde lak vormen op het smeltblad. Het andere deel zal na het lassen los op het gelaste product liggen en kan worden hergebruikt. Poederdek-lassen gebeurt vrijwel altijd machinaal en daardoor is er weinig of geen spatgevaar. ProtectXXL geeft in deze werkomstandigheden met name voorkeur voor een lasschoenen bijvoorbeeld de Elten Carl met zo min mogelijk stiksels.

 

Elektrode lassen

BMBE-lassen is een lasmethode die valt onder het elektrisch booglassen en wordt in de volksmond vaak “elektrisch lassen” genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van een afsmeltende elektrode. Uit de bekleding van de elektrode ontstaat een beschermgas, waardoor deze niet apart toegevoegd hoeft te worden. BMBE-lassen of elektrode lassen gebruikt een constante stroom, in tegenstelling tot MIG-lassen en MAG-lassen waar een constante spanning wordt gebruikt. Past u met name de BMBE-lastechniek toe dan geeft ProtectXXL de voorkeur voor een laswerkschoenen van Elten Carl met zo min mogelijk stiksels.

Maak de juiste keuze in laswerkschoenen

ProtectXXL heeft het bovenstaande artikel voor u geschreven om duidelijk te maken dat er diverse lasschoenen zijn wanneer u optimaal wilt werken onder risicovolle werksituaties. Vindt u het lastig de juiste keuze in lasschoenen te maken en wilt u liever persoonlijk advies? Bezoek dan onze showroom in Helmond of neem contact met ons op door te bellen naar +31 492 474256 of stuur een e-mail naar info@protectxxl.nl. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor andere soorten werkschoenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thermolaarzen.

ProtectXXL het begint met kennis.

Bron: tosec.nl, elten.com