Wat weet u over GORE-TEX®? Het GORE-TEX® membraan is een extreem dun laagje opgerekt polytetrafluoroethyleen, in de volksmond ook wel ePTFE genoemd. Dit membraan bevat meer dan 1,4 miljard poriën per vierkante centimeter. Deze poriën vormen de basis van de unieke eigenschappen van het GORE-TEX® membraan. Wilt u waterdichte werkschoenen? Ga dan voor GORE-TEX. 

GORE-TEX® Producten

Waterdicht, winddicht en ademend, dat is de kracht van GORE-TEX®. Bent u werkzaam in natte omstandigheden en dienen uw werkschoenen waterdicht te zijn? onderstaand vindt u de kenmerken/eigenschappen van het GORE-TEX® membraan.

GORE-TEX® Waterdichte Werkschoenen

GORE-TEX® vindt dat waterdichte werkschoenen niet horen te lekken en ook dat de kwaliteit gedurende de volledige levensduur van het product behouden dient te blijven. De duurzaamheid van waterdichtheid is het gebied waarop GORE-TEX®-producten zich onderscheiden van andere producten. GORE-TEX®-laminaat is bestand tegen de aanslag die er tijdens extreem weer en veeleisend gebruik op wordt gepleegd. De waterdichtheid van kleding en werkschoenen is echter van meer afhankelijk dan alleen van het materiaal. Hierom worden alle nieuwe GORE-TEX®-prototypes van producten, aangeleverd door onze fabrikanten, in onze laboratoria onderworpen aan een reeks tests. Alleen als deze producten voldoen aan onze strenge vereisten wat betreft de prestaties onder verschillende weersomstandigheden, worden deze producten goedgekeurd voor vervaardiging in een door Gore gecertificeerde fabriek.

Waarom is dit belangrijk?

Nat textiel geleidt warmte drie keer sneller dan droge kleding of schoenen: zo gaat veel lichaamswarmte verloren. Door water buiten te houden, voorkomt ons duurzaam waterdichte systeem dit warmteverlies. Zo blijft u aangenaam droog, zelfs bij langdurig gebruik en onder extreme omstandigheden. Dus bent u op zoek naar waterdichte werkschoenen dan biedt GORE-TEX® de oplossing.
 

GORE-TEX® Winddichtheid

Winddicht of winddicht? Hoewel stoffen zoals microvezels, dicht geweven weefsels en veel fleecematerialen vaak als winddicht worden beschouwd dringt de wind, hoe zwak ook, toch door de meeste van deze stoffen heen, waardoor u het alsnog koud krijgt. Technisch gesproken kan een textielsoort alleen als winddicht worden beschouwd als het per vierkante meter niet meer dan 5 l lucht per seconde doorlaat. Alle GORE-TEX® producten voldoen aan deze norm of overtreffen deze.

Waarom is dit belangrijk?

Koude wind waait door uw kleding en veroorzaakt warmteverlies door convectie, waardoor het dunne laagje warme lucht tussen de huid en de kleding verdwijnt. GORE-TEX® textiel voorkomt deze ‘windchill’ door geen wind door te laten. Het resultaat – het aangename microklimaat onder uw kleding of werkschoenen blijft behouden.

GORE-TEX® Ademend Vermogen

”Ademend vermogen” wordt vaak gebruikt door fabrikanten van outdoorproducten, maar er zijn maar weinig mensen die begrijpen wat er precies mee wordt bedoeld. Veel mensen denken dat ”ademend vermogen” verwijst naar hoe goed een textielsoort lucht kan doorlaten, maar het verwijst naar hoe goed het zweet, in de vorm van verdampend vocht, kan doorlaten. Onze normen vereisen dat ons textiel tijdens zware inspanning zó goed ademt, dat zweet snel kan ontsnappen.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer u actief bezig bent, voert de huid overmatige warmte af via transpiratie. Het GORE-TEX®-membraan zorgt ervoor dat het verdampende vocht via het textiel kan ontsnappen, zodat er geen onaangename zweetplekken ontstaan. Dankzij dit grote ademende vermogen blijft uw huid aangenaam en droog aanvoelen, zelfs tijdens zware inspanning.
 

Testen van GORE-TEX®- waterdichte werkschoenen

Elk nieuwe GORE-TEX®-prototype moet in het Gore- laboratorium strenge tests ondergaan. Niet alleen de GORE- TEX®-schoenstijl wordt getest, maar de gehele bovenstof, de isolatie, het membraan en de voeringstof moeten onder strenge testvoorwaarden hun perfecte kwaliteit bewijzen. Alleen als een schoen aan de hoge kwaliteit- en uitvoeringsstandaards van GORE- TEX® producten voldoet, wordt deze ter productie vrijgegeven.

De duurzaamheidstest

De loopsimulator test de waterdichtheid van GORE-TEX®-schoenen. Elke testschoen wordt op een flexibele kunstvoet geplaatst, die is voorzien van vochtsensoren. Deze maakt tot wel 200.000 stappen in een waterbad. Als er vocht in de schoen komt, stopt de test en geeft de sensor de bron van het lek aan. De schoen of laars moet dan worden aangepast en vervolgens onderworpen worden aan een nieuwe reeks testen, om te bewijzen dat deze voldoet aan de strenge normen voor GORE-TEX®-schoenen.

                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De capillaire-werkingstest

De GORE-TEX®-voering is niet het enige onderdeel van de schoen dat duurzame waterdichtheid biedt. De gehele buitenkant van de schoen mag geen capillaire werking vertonen, om te voorkomen dat water buiten de GORE-TEX®-voering om naar binnen wordt getransporteerd. Alle onderdelen aan de buitenkant van de schoen, van het leer en de schuimvoering tot de naden en veters, worden getest om de waterdichtheid te garanderen.

De centrifugetest

Schoenen worden met water gevuld en op hoge snelheden rondgedraaid. Hierdoor drukt het water met grote kracht tegen de binnenzijde van de schoen, zodat zelfs het kleinste lek aan het licht komt. Deze tests worden uitgevoerd in elke door Gore gecertificeerde fabriek.

                                                      

 

 

De Comforttest

Het ademend vermogen is niet alleen een kenmerk van het GORE-TEX®-membraan. Alle toegepaste materialen, van de voering tot het bovenmateriaal, dragen bij aan de uitstekende ventilatie en het klimaatcomfort van GORE-TEX®-schoenen. Bij de comforttest wordt het ademend vermogen van de gehele schoen getest, om te garanderen dat alle onderdelen goed samenwerken en het nodige klimaatcomfort leveren bij het beoogde gebruik.

Bron: GORE-TEX®