LOOPZOLEN VAN WERKSCHOENEN | PROTECTXXL.NL
Loopzolen van Werkschoenen
Wanneer u werkschoenen koop kijkt u waarschijnlijk als eerste naar het uiterlijk van de werkschoenen. Naast dat de werkschoenen er mooi uit moeten zien is het ook erg belangrijk dat de werkschoenen beschikken over de juiste loopzolen. In dit artikel leest u alles over de diverse loopzolen en de desbetreffende eigenschappen, zo kunt u een weloverwogen keuze maken wanneer het gaat om de aanschaf van werkschoenen.
Materialen
Het is erg belangrijk om te kiezen voor materialen die bij uw situatie passen. Dit is met name afhankelijk van de omgeving waarin u werkt en de risico’s die de omgeving met zich mee brengen. U dient op een aantal zaken te letten:
- Type ondergrond ( ongelijk terrein, betonvloer, epoxyvloer)
- Indoor of outdoor werkzaamheden
- Loopt u over scherpe materialen?
- Komen de zolen in contact met hitte?
- Komt u in contact met chemische-, mest- of vloeistoffen?
- Wat voor type werkzaamheden voert u uit? (Een dakdekker of iemand die met gesmolten metaal werkt heeft een speciale zool nodig)
Indoor of outdoor werkzaamheden vereisen verschillende materialen wat betreft de eigenschappen van de verschillende ondergronden. Indoor-vloeren zijn vaak gladde vloeren, waarbij slipvastheid nodig is. De zool moet het gevaar op uitglijden voorkomen en tegelijkertijd draaien op de vloer vergemakkelijken. Zolen voor outdoor-werkzaamheden moeten het omzwikken op oneffen ondergronden verhinderen en een veilige stabiliteit op natte/bevroren ondergronden bieden.
Rubber
robuust en hittebestendig
Kortdurend hittebestendig tot 300°C
Robuust en slijtvast
Bestand tegen olie en chemicaliën
Rubber wordt gekenmerkt door zijn robuustheid, snij- en hittebestendige eigenschappen. Rubberen loopzolen zijn uiterst stevig en kortstondig bestand tegen hoge temperaturen oplopend tot maximaal 300°C. De rubberen loopzool zorgt ervoor dat scherpe voorwerpen, brandstof, olie of andere chemicaliën moeilijk doordringen. Een ander mogelijk voordeel van rubber is de stugheid van het materiaal. Werkschoenen die goed afwikkelen en voorzien zijn van een rubberen zool helpen u tijdens het afwikkelingsproces.
Polyurethaan (PU)
flexibel en stevig
Kortdurend hittebestendig tot 130°C
Goede dempende eigenschappen
Bestand tegen olie en chemicaliën
Een Polyurethaan loopzool is gekenmerkt door zijn flexibiliteit, maar toch stevigheid. Polyurethaan loopzolen ook wel bekend als PU loopzolen zijn ten opzichte van rubberen zolen vele malen lichter en vooral flexibeler. De PU loopzool is bestand tegen kortstondige temperaturen van ongeveer 130°C. Net zoals de rubberen zool is de PU loopzool bestand tegen olie, brandstof en chemicaliën. Dankzij de goede dempende eigenschappen voelt de PU loopzool erg comfortabel aan.
Thermoplastisch Polyurethaan (TPU)
uiterst slijtvast
Kortdurend hittebestendig tot 130°C
Goede dempende eigenschappen
Bestand tegen olie en chemicaliën
Duurzaam (extra slijtvast)
Een Thermoplastische Polyurethaan (TPU) loopzool is erg slijtvast en daardoor dus extreem duurzaam. De eigenschappen van TPU loopzolen zijn op vele punten vergelijkbaar met PU loopzolen. Deze zijn echter op een speciale manier vervaardigd waardoor ze nog sterker zijn. Minder slijtage maakt ze dus ook duurzamer. Ook de anti-slip eigenschappen van de TPU loopzool zijn in vergelijking tot andere materialen hoger.
Thermoplastisch Polyurethaan (TPU) + Wellmaxx
uiterst slijtvast + extreem veel demping
Kortdurend hittebestendig tot 130°CExtreem goede dempende eigenschappen
Bestand tegen olie en chemicaliën
Geschikt voor klachten zoals bijv. hielspoor
De werkschoenen met een Wellmaxx tussen zool zijn voorzien van extra dempende eigenschappen. Doordat infinergy (wellmaxx) is opgebouwd uit afzonderlijke luchtcellen beschikt het materiaal over een blijvende demping. Geschikt voor mensen die veel binnenwerken op harde ondervloeren.
Twee Densiteiten
Bij zolen met twee densiteiten of te wel simpel gezegd twee lagen is het grote voordeel dat hier twee verschillende materialen kunnen worden gebruikt. De loopzool kan bijvoorbeeld uit rubber bestaan, de tussenzool uit PU. Dit verengt voordelen van de beide materialen: de uitstekende hittebestendigheid van rubber en de comfortabele dempingseigenschappen van PU. Het voordeel van een mono PU-zool is dat er een afzonderlijk materiaal met lage dichtheid kan worden gebruikt. Zo ontstaat er een lichte zool, die zich goed aan de vloereigenschappen aanpast.
Profiel loopzool
Een bepalend criterium voor de veiligheid en het welbevinden van een drager is de samenstelling van de loopzool van de werkschoen. Materiaal, profieldiepte en loopzoolprofiel moeten zijn afgestemd op de desbetreffende gebruikersplaats. Hierbij zijn vele varianten mogelijk. Afhankelijk van de eigenschappen en de specifieke voorwaarden van een arbeidsplek. Wij helpen u om de juiste zool te vinden, zodat u het best bet uitgerust voor uw werkzaamheden. Een ergonomisch loopprofiel zorgt voor een betere afwikkeling van de voet en voorkomt vermoeidheid. Afgeronde profielen verlichten het veilig stappen op de vloer.
Profieldiepte
Voldoende hoogte van de afzonderlijke profielsteunen is bijzonder belangrijk bij het gebruik op oneffen ondergronden. Grote profielsteunen bieden uitstekende grip. Goede zelfreinigende eigenschappen zijn bovendien noodzakelijk om uitglijden door vuil te voorkomen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!