Excl. BTWIncl. BTW
TIG lassen

PROTECTXXL | LASWERKSCHOENEN

Laswerkschoenen, waar dienen ze aan te voldoen?

Werkt u dagelijks met lasapparatuur maar bent u nog niet voorzien van de juiste laswerkschoenen? ProtectXXL verteld je alles wat je moet weten omtrent werkschoenen voor las werkzaamheden. In dit artikel leest u  alles over de diverse klasse- laswerkzaamheden en welke gevaren en werkschoenen hier bij horen.


Hoe herkent u een geschikte laswerkschoen?

Warmte isolerend                               Hitte bestendig tegen contactwarmte

                                                                         

Lasprocessen

De meest voorkomende lasprocessen zijn hieronder opgesomd, in het kort vind je info over wat deze techniek inhoud en welke laswerkschoenen hier het beste bij passen. Afhankelijk van de diversiteit aan werkschoenen en de omgeving waarin je werkt is bepaald welke werkschoenen voldoende veiligheid zouden moeten bieden.

MIG-LASSEN

MIG/MAG lassen

MIG-Lassen en MAG-Lassen zijn twee verschillende lasprocessen, vaak worden ze wel met elkaar vergeleken omdat de lastechniek erg veel overeenkomt. Het enige verschil is het gebruikte gas (bij MAG actief, bij MIG inert). Bij MAG lassen gaat CO2 een reactie aan met het smeltbad waardoor er een overschot aan koolstof kan ontstaan. Dit kan schadelijk zijn voor de constructie.

Het MIG lassen gaat geen reactie aan met het smeltbad. Daarom wordt MIG lassen veel toegepast bij RVS en aluminium lassen. Het MIG/MAG lasproces staat bekend vanwege het vrijkomen van vele lasspetters, daarom is het belangrijk de juiste laskleding en laswerkschoenen Elten Carl te dragen. De juiste laswerkschoenen voor deze werkzaamheden zijn zonder twijfel werkschoenen die u met een hand uit moet kunnen trekken wanneer er een lasspetter in de schacht van de werkschoen zou komen.

TIG lassen

TIG-lassen behoort, net als MIG/MAG lassen en BMBE-lassen, tot het elektrisch booglassen. Het is een lasproces waarbij een zeer hoge kwaliteit van laswerk kan worden bereikt, mits de lasser voldoende vaardigheid heeft. TIG-lassen wordt vooral toegepast in dunne plaat van aluminium en RVS, maar kan ook voor staal gebruikt worden. Het TIG-lasproces is uitermate geschikt voor het aanbrengen van grondlagen.

Past u met name de TIG lastechniek toe dan geeft ProtectXXL met name de voorkeur voor een ledere-werkschoenen met zo min mogelijk stiksels. We adviseren deze werkschoenen te combineren met NOMEX® veters die veters zijn brandvertragend, mocht u toch te maken krijgen met lasspetters bent u toch beschermt door middel van deze NOMEX® veters.

Poederdek lassen (OP Lassen)

Bij het Poederdek lassen wordt de boog beschermd door een korrelige poeder, ook wel Flux genoemd. Flux wordt onder een constante stroom toegevoegd en beschermt de las tegen oxidatie/negatieve invloeden van buitenaf. Tijdens het lassen zal een deel van het poeder versmelten en een beschermde slak vormen op het smeltblad. Het andere deel zal na het lassen los op het gelaste product liggen en kan worden hergebruikt. Poederdek lassen gebeurd vrijwel altijd machinaal en daardoor is er weinig of geen spatgevaar. ProtectXXL geeft in deze werkomstandigheden met name voorkeur voor een laswerkschoenen bijvoorbeeld de Elten Carl met zo min mogelijk stiksels.

Elektrode lassen

BMBE-lassen is een lasmethode die valt onder het elektrisch booglassen en wordt in de volksmond vaak “elektrisch lassen” genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van een afsmeltende elektrode. Uit de bekleding van de elektrode ontstaat een beschermgas, waardoor deze niet apart toegevoegd hoeft te worden. BMBE lassen of elektrode lassen gebruikt een constante stroom, in tegenstelling tot MIG lassen en MAG lassen waar een constante spanning wordt gebruikt.

Past u met name de BMBE lastechniek toe dan geeft ProtectXXL met name de voorkeur voor een laswerkschoenen Elten Carl met zo min mogelijk stiksels.

Hoe maakt u de juiste keuze?

ProtectXXL heeft het bovenstaande artikel voor u geschreven om duidelijk te maken dat er diverse oplossingen zijn wanneer u optimaal wilt werken onder risicovolle werksituaties, vind u het lastig de juiste keuze te maken en wilt u liever persoonlijk advies bezoek dan onze contact pagina of onze showroom op locatie waardoor we u kunnen voorzien van optimaal advies.

ProtectXXL het begint met kennis.

Bron: tosec.nl, elten.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *