Excl. BTWIncl. BTW

Belangrijk om te weten

In dit artikel geven we je tips en antwoorden op vragen over mondkapjes. Graag willen we allereerst benadrukken dat het dragen van een mondkapje niet dé manier is om besmetting te voorkomen. Het is namelijk absoluut geen vervanging van social distancing.

Blijf dus- ook wanneer je een mondkapje draagt, op gepaste afstand. Een niet-medisch mondkapje kan je mogelijk een veiliger gevoel geven, maar in de praktijk is er maar weinig bekend over de effectiviteit ervan.

Hoe draag je een mondkapje?

Momenteel worden we overspoeld met aanbod aan verschillende soorten niet-medische mondkapjes. Maar hoe draag je deze?

  1. Was je handen 20 seconden met water en zeep voordat je het mondkapje opzet. Gebruik bij het opzetten alleen de touwtjes of elastieken en raak de binnenkant van het mondkapje niet aan! Vermijd ook het aanraken van je gezicht (ogen, neus en mond).
  2. Het mondkapje moet goed aansluiten op het gezicht en zowel mond als neus als kin bedekken. Raak tijdens het dragen het mondkapje niet aan. De touwtjes of elastieken kun je wel aanraken.
  3. Ook bij het afzetten zorg je ervoor dat je de binnenkant van het mondkapje en je gezicht niet aanraakt. Daarna was je je handen opnieuw 20 seconden met water en zeep.

Handen wassen

TIP!

Maak altijd eerst je handen nat onder de kraan voordat je zeep gebruikt. Als je eerst zeep op je handen smeert, spoel je deze bij het natmaken namelijk een stuk sneller weg. De zeep heeft dan minder kans gekregen om in samenwerking met water (doordat de zeep oplost) daadwerkelijk de bacteriën los te krijgen van je handen.

Aanvullende tips

Naast het beantwoorden van je vragen over mondkapjes geven we je graag tips over het gebruik ervan.

  • Draag het mondkapje niet meer dan 3 uur per keer.
  • Zorg ervoor dat het mondmasker goed aansluit op je gezicht.
  • Baarden en/of snorren kunnen een goede aansluiting van het mondkapje op het gezicht belemmeren.
  • Schuif het mondkapje niet omlaag en omhoog voor eten, drinken of praten.

Wat zijn medische mondkapjes?

FFP1-, FFP2-, en FFP3-mondneusmaskers, II, IIR mondneusmaskers

FFP

Misschien heb je het al voorbij zien komen: FFP. Deze afkorting staat voor Filtering Facepiece Particle; ofwel: een gezichtsmasker dat deeltjes filtert. Het getal dat erachteraan komt (1,2 of 3) geeft de mate van het filteren van de ingeademde lucht aan. Een hoger getal staat gelijk aan meer bescherming. Dit soort maskers bevatten ook een CE-markering.

De World Health Organization adviseert medewerkers die zorg verlenen (aan corona-patiënten) om minimaal FFP2 of soortgelijke maskers te dragen. Deze worden op basis van de norm NEN-EN 149 +A1 getoetst. Ook moeten de maskers voldoen aan de EU-Richtlijn 93/42/EEG voor medische hulpmiddelen (of EU-verordening 2017/745) en de EU-norm NEN-EN 14683:2019

I, II, IIR

De medische I, II en IIR mondkapjes vallen onder de categorie chirurgische maskers. Een chirurgisch mondmasker houdt vloeistofspatten tegen, maar niet de allerkleinste deeltjes van virussen, bacteriën en stofdeeltjes. Het FFP ademhalingsbeschermingsmasker houdt die deeltjes WEL tegen. Verder sluit het chirurgisch mondmasker vaak iets minder goed aan op het gezicht. Chirurgische mondmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm. Er zijn meerdere typen:

  • Type I: 3-laags non-woven mondmaskers met oor elastieken en neusbeugel en hebben een bacteriefilterprestatie van 95%.
  • Type II: 3-laags non-woven mondmaskers met oor elastieken en neusbeugel en hebben een bacteriefilterprestatie van 98%.
  • Type IIR: Dit is de variant met een een bacteriefilterprestatie van 98% die geen vocht doorlaat. Het is bedoeld ter bescherming van de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen. De ‘R’ duidt op vochtbestendigheid van het mondkapje.

Niet-medische mondkapjes

Niet-medische mondkapjes hebben geen officiële aanduidingen en hoeven dus niet aan de bovenstaande normeringen te voldoen. Er worden weinig tot geen eisen aan gesteld, ‘als het je neus en mond maar bedekt’. Maar, waarom zou je zo’n mondkapje dan dragen? De voordelen van het dragen van een mondkapje zijn dat ze een korte tijd druppels tegen kunnen houden. Daarnaast ben je mogelijke ook minder bezig met het contact met je gezicht (denk aan in je ogen wrijven, onbewust aan je neus zitten of een vinger naar je mond brengen).

Hoeveel mondkapjes heb ik nodig?

Op 30 september gaf het kabinet het advies om mondkapjes te dragen in de publieke binnenruimte. Dit is versterkt naar een dringend advies en zal in de toekomst verplicht gesteld worden. De basisregels blijven van kracht en zijn essentieel om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te verkleinen: blijf met verkoudheidsklachten thuis en laat je testen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiënemaatregelen.

Rekenvoorbeeld

Voor elke reis met het openbaar vervoer heb je een nieuw of gewassen mondkapje nodig. Reis je dus 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag? Dan heb je twee mondkapjes nodig. Op deze manier kun je zelf berekenen hoeveel mondkapjes je nodig hebt.

Waar kan ik mondkapjes bestellen?

Wij hebben chirurgische mondmaskers beschikbaar, met een IIR normering. Je kunt ze via onze website bestellen.

Meer vragen over mondkapjes?

Wil je meer weten over het ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud van niet medische mondkapjes? Download dan hier de NEN-spec voor niet-medische mondkapjes (pdf).

Wie heeft de NEN-spec ‘Niet-medische mond-neusmaskers’ opgesteld?

NEN is de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. Deze organisatie verbindt partijen en belanghebbenden en zorgt ervoor dat zij komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Marktpartijen waaronder brancheorganisaties, beroepsverenigingen, experts, leden van gerelateerde normcommissies hebben dit document opgesteld. NEN heeft hierin een onafhankelijke rol en is de partij die deelnemers samenbrengt om tot gezamenlijke afspraken te komen.