NORMEN VEILIGHEIDSSCHOENEN
Normen veiligheidsschoenen
Genormeerde persoonlijke beschermingsmiddelen worden steeds belangrijker. Als werkgever dient u de in uw bedrijf geldende risico’s goed in kaart te brengen en de daarvoor benodigde veiligheidsmaatregelen te treffen om uw personeel te beschermen. Bestaat er gevaar voor (mechanische) impact ter hoogte van de tenen? Of bestaat er gevaar op het intreden van scherpe of puntige materialen? Om uw personeel tegen de risico’s hiervan te beschermen kunt u ze genormeerde veiligheidsschoenen ter beschikking stellen. Maar aan welke normen veiligheidsschoenen moeten voldoen is vaak niet duidelijk. Dat is de reden waarom Protectxxl het belangrijk vindt om u te helpen bij het maken van de juiste keuze. Na het lezen van dit artikel zal voor u duidelijk zijn welke normen er zijn en wat ze inhouden.
Uitleg van de verschillende normen
Voor bijna ieder risico bestaat een veiligheidsnorm. Deze norm kan aangevuld worden met additionele kenmerken, zoals bijvoorbeeld HRO (hittebestendige loopzool). In het volgende stuk leest u wat de verschillende normen betekenen.
NEN-EN-ISO 20345 beroepsschoenen met veiligheidsneus
U gebruikt NEN-EN-ISO 20345 wanneer er gevaar voor (mechanische) impact bestaat ter hoogte van de tenen. In de praktijk wordt het meest gebruik gemaakt van zeven verschillende classificaties binnen deze norm.
SB – Bassisschoen
S1 – Bassischoen – plus:
- Gesloten hiel
- Antistatisch
- Energieabsorptie in de hak
- Olie en brandstofbestendig
S1P – Bassisschoen – plus:
- Gesloten hiel
- Antistatisch
- Energieabsorptie in de hak
- Olie en brandstofbestendig
- Beschermende tussen zool
S2 – Bassischoen – plus:
- Gesloten hiel
- Antistatisch
- Energieabsorptie in de hak
- Olie en brandstofbestendig
- Waterdicht en wateropname
S3 – Bassisschoen – plus:
- Gesloten hiel
- Antistatisch
- Energieabsorptie in de hak
- Olie en brandstofbestendig
- Waterdicht en wateropname
- Beschermende tussen zool
- Geprofileerde loopzool
Daarnaast bestaan ook S4 en S5, daarvoor gelden dezelfde kenmerken als voor S2 (S4) en voor S3 (S5) alleen gaat het dan om veiligheidslaarzen.
NEN-EN-ISO 20347 beroepsschoenen zonder veiligheidsneus
U gebruikt NEN-EN-ISO 20347 wanneer er geen gevaar voor (mechanische) impact bestaat ter hoogte van de tenen. In de praktijk wordt het meest gebruik gemaakt van dezelfde zeven verschillende classificaties als bij NEN-EN-ISO-20345 alleen zijn deze werkschoenen niet voorzien van een veiligheidsneus.
NEN-EN-IEC 61340-4-3
u gebruikt deze norm wanneer er gevaar bestaat voor elektrostatische oplading en wanneer gewerkt wordt in omgevingen met elektrostatisch gevoelige apparatuur (ESD) of in omgevingen met kans op explosiegevaar (ATEX).
NEN-EN 503021: klasse 00
U gebruikt deze norm wanneer er een kans bestaat dat er gewerkt wordt onder laagspanning (nominale spanning niet hoger dan 500V AC of 750V DC).
NEN-EN 503021: klasse 0
U gebruikt deze norm wanneer er een kans bestaat dat er gewerkt wordt onder hoogspanning (nominale spanning niet hoger dan 1000V AC of 1500V DC).
NEN-EN 13832-3
Bestaat er gevaar op contact met chemicaliën anders dan olie? Dan kunt u zichzelf of uw personeel beschermen met deze norm.
Is de norm overtrokken voor de werkzaamheden die ik uitvoer?
In uw RI&E staat aan welke normen u moet voldoen om voldoende beschermt te zijn tegen de risico’s binnen het bedrijf waar u werkzaam bent. bent u van mening dat de norm die past bij uw werkzaamheden te zwaar is? Overleg dit dan altijd met uw veiligheidsadviseur. Om een voorbeeld te schetsen: een klant van ProtectXXL is werkzaam in de chemische industrie. Er bestaat een kleine kans dat er gespat kan worden met chemicaliën anders dan olie. De terechte vraag is of zij moeten voldoen aan NEN-EN-ISO 13832-3. De medewerkers van dit bedrijf lopen erg veel en stellen het dus op prijs om op goede schoenen te lopen omdat zij anders fysieke klachten kunnen krijgen. Wanneer gekozen wordt om te voldoen aan NEN-EN-ISO 13832 zal al het personeel op speciale veiligheidslaarzen moeten gaan lopen. Dit bevorderd natuurlijk het comfort niet en kan leiden tot fysieke klachten. In overleg met de veiligheidsadviseur is gekozen om te kiezen voor NEN-EN-ISO 20345 S3 met een rubberen zool en een watertong. Deze schoenen beschermen in deze situatie voldoende tegen de kleine kans op lichte spatten van de chemicaliën. Daarnaast kan het personeel het huidige draagcomfort van hun S3 werkschoenen behouden. Overleg dus altijd goed met de veiligheidsadviseur en deskundige leverancier van veiligheidsschoenen welke norm in hun ogen het best past bij het risico.
Aanvullende normen veiligheidsschoenen EN-ISO 20345/20347
P : Penetratiebestendig dankzij stalen midden zool
C : Geleidende schoenen
A : Antistatische schoenen
HI : Hitte isolatie
CI : Koude isolatie
E : Energie absorptie van de hiel
WRU: Bestendig tegen waterpenetratie en waterabsorbtie
HRO : Bestendig tegen hittecontact tot max. 300°C
SRA : Bestendig tegen uitglijden. Getest op een stenen vloer met smeermiddel van natriumlaurelsulfaat.
SRB : Bestendig tegen uitglijden. Getest op staal met een smeermiddel met glycerol
SRC : Bestendig tegen uitglijden. Dit is de hoogste norm op het gebied van antislip. Getest op staal met een smeermiddel met glycerol en op een stenen vloer met smeermiddel met natriumlaurelsulfaat.
Normen veiligheidsschoenen, heeft u vragen?
Wanneer u vragen heeft met betrekking tot bovenstaande normeringen of weet u niet goed aan welke norm u het beste kunt voldoen neem dan graag contact op met de klantenservice van Protectxxl.nl. De deskundige medewerkers van Protectxxl kunnen dankzij hun jarenlange ervaring goed adviseren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!