Excl. BTWIncl. BTW

Verschillende soorten veiligheidsneuzen

De zoektocht naar een passende werkschoen brengt verschillende factoren met zich mee. Natuurlijk wilt u een zo comfortabel mogelijke werkschoen die past qua maat, maar bovenal een werkschoen die uw voeten de nodige veiligheid biedt. In uw werkzaamheden liggen gevaren op de loer en is het van groot belang dat u, en dus ook uw schoenen, hier op voorbereid zijn. Veilige werkschoenen zijn een heel belangrijk onderdeel van een veilige werkomgeving. Veiligheidsneuzen vormen hierin een belangrijke factor.

De meest voorkomende gevaren op de werkvloer zijn beknelling en vallende voorwerpen. Helaas komt letsel aan tenen door het vallen van zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets regelmatig voor in werkomgevingen. Om uzelf en uw voeten te beschermen tegen deze vallende objecten is het belangrijk dat u een schoen draagt met een zogenoemde veiligheidsneus of veiligheidsneus. De stalen variant is de bekendste, echter zijn er nog vele andere opties. De tegenhangers op het gebied van knel en val bescherming van uw tenen zijn composiet of aluminium veiligheidsneuzen.

Stalen veiligheidsneuzen

Stalen beschermneuzen

Stalen neus

De meest bekende is de stalen veiligheidsneus. In het verleden gebruikten bijna alle fabrikanten een stalen veiligheidsneus in werkschoenen. Het voordeel van een stalen neus is dat deze goed te vormen is, en daarmee minder groot van stuk hoeft te zijn. Een neus van bijvoorbeeld composiet heeft namelijk meer volume nodig om dezelfde bescherming te bieden als de veiligheidsneuzen van staal. Veel mensen hebben echter wel psychologische bezwaren tegen het dragen van de echte stalen neuzen, vanwege het gewicht dat de neuzen met zich mee zou brengen.

Werkschoen met stalen neus: Elten Maddox Black-Red Low ESD S3

Composiet veiligheidsneuzen

Composiet Beschermneuzen

Composiet Veiligheidsneus

Neuzen van composiet zijn in de regel gemaakt van materialen als koolstof, glasvezel, kunststof of kevlar. De veiligheidsneuzen die van composiet gemaakt zijn bieden dezelfde bescherming als die van staal, maar zijn veel lichter. Een bijkomend groot voordeel aan de neuzen van composiet is dat er geen metaal in zit. Werkt u bijvoorbeeld op vliegvelden, in de beveiliging of in een gevangenis, dan kan dit uitkomst bieden in verband met detectiepoortjes. In dat geval raden we u aan te kiezen voor een geheel metaalvrije werkschoen, die ook een tussenzool heeft die vrij is van metaal. Een ander voordeel aan neuzen van composiet is dat ze een in combinatie met de juiste sokken een oplossing zijn tegen koude voeten.

Werkschoen met composiet neus: Elten Reaction XXT Low ESD S3

Aluminium veiligheidsneuzen

Aluminium beschermneuzen

Aluminium Veiligheidsneus

De aluminium neuzen van tegenwoordig bieden dezelfde bescherming als de stalen neuzen. De aluminium neuzen zijn echter veel lichter dan die van staal. Aluminium neuzen dragen bij aan een lichtere schoen. Verder zijn de neuzen van aluminium anti-magnetisch en ergonomisch. Een ander voordeel aan deze neuzen is dat ze over het algemeen iets wijder zijn dan die van staal of composiet.

Werkschoen met aluminium neus: Elten Sander AL ESD S3

 

Fiberglass veiligheidsneuzen

Fiberglas beschermneuzen

Fiberglas Veiligheidsneus

Veiligheidsschoenen die een neus van fiberglass bevatten zijn volgens ons de toekomst. De verwachting is dat op de langere termijn de neuzen van fiberglass de neuzen van composiet uit de markt gaan drukken. Dit komt mede omdat fiberglass beter te vormen is. Zo wordt het model van de schoen steeds mooier voor u als consument. Ook zijn de neuzen van fiberglass duurzamer dan die van composiet.

Werkschoen met fiberglass neus: Elten Miles Mid ESD S3

 

De juiste keuze

Belangrijk bij het kiezen van de juiste veiligheidsschoen in combinatie met de juiste veiligheidsneus, is dat u rekening houdt met het werk dat u doet. Zoals eerder gezegd kunt u natuurlijk beter voor een composiet of fiberglas neus kiezen als u regelmatig in aanraking komt met detectiepoortjes. Belangrijk is het feit of u tijdens uw werkzaamheden veel op uw knieën zit. Is dit het geval? Dan is het verstandig om een kruipneus te overwegen. Een overneus of kruipneus beschermt uw schoenen namelijk tegen slijtage. Mensen die vaak op hun knieën werken zullen erkennen dat de schoen bij de neus vlug slijt. Met een kruip- of overneus van Polyurethaan (PU) zorgt u ervoor dat de slijtage minder wordt en uw veiligheidsneuzen niet snel bloot komen te liggen.

Metaalvrije schoenen

Hieronder vindt u een aantal werkschoenen die metaalvrij zijn. Deze schoenen bieden evenveel bescherming als schoenen die wel metaal bevatten, maar zijn vele malen lichter!

 


Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over veiligheidsneuzen of heeft u een vraag? Aarzel niet om even contact met ons op te nemen!
U kunt hier ons contactformulier invullen of bellen via 0492-474997.