Excl. BTWIncl. BTW

ESD Werkschoenen

Antistatisch is toch hetzelfde als ESD? Dit is een veel gemaakte fout.  Wat ze gemeen hebben is dat elektrische weerstand een belangrijk kenmerk van ESD werkschoenen en antistatische werkschoenen is. Bent u op zoek naar ESD werkschoenen? Of wilt u simpelweg meer informatie? In het artikel hieronder vindt u de belangrijkste informatie over ESD werkschoenen. ProtectXXL.nl helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Betekenis ESD

ESD Werkschoenen dienen te voldoen aan de norm DIN EN 61340-5-1, (”bescherming van elektronische bouwelementen tegen elektrostatische fenomenen”). In het kort, ESD werkschoenen moeten worden gedragen wanneer het nodig is om elektrostatische opladingen gecontroleerd via de werkschoen af te leiden. ESD goedgekeurde werkschoenen beschermen dus niet alleen mensen, maar dienen ook ter bescherming van elektrostatisch gevaar. Wanneer men in aanraking komt met een geleidend voorwerp kan de statische lading ontsnappen en daarmee zo bepaalde apparatuur beschadigen. De ESD Werkschoenen zijn er dus niet alleen om elektrostatische ontlading af te leiden van een geleidend voorwerp, maar ook om u te beschermen tegen eventuele schokken!

Waarom zijn ESD werkschoenen belangrijk?

Wanneer u zich verplaatst, veroorzaakt wrijving altijd een elektrostatische lading in je lichaam. Schoenen die niet geleidend (genoeg) zijn, kunnen deze lading verhogen. Op een bepaald punt, treedt er een ontlading op. Een elektrische ontlading die te hoog of ongecontroleerd is kan soms ernstige gevolgen hebben: een explosie als gevolg van vonkvorming, of schade aan de elektronische producten waarmee u werkt.

ESD of Antistatisch

Vaak zijn er nog veel onduidelijkheden over de begrippen ESD (Electrostatic Discharge) of Antistatisch. Wat zijn nou precies de verschillen en wanneer dient u werkschoenen te dragen die u beschermen tegen bepaalde situaties met elektrostatische ontlading? ProtectXXL heeft de twee begrippen hieronder uitgelicht om zo meer duidelijkheid te creëren, zodat u precies weet welke werkschoenen passen bij uw situatie.

 

ESD

ESD (elektrostatische dissipatieve) schoenen hebben een elektrische weerstand tussen 0,1 en 100 (MΩ), gemeten volgens BS nl 61340-4-3: 2002 (IEC 61340-4-3:2001). ESD schoenen zijn dus gegarandeerd een zeer lage elektrische weerstand te hebben onder alle omstandigheden, om een sterke, ongecontroleerde elektrostatische lading te voorkomen.

 

Antistatisch

Antistatische schoenen hebben een elektrische weerstand tussen 0,1 en 1000 MegaOhm (MΩ), gemeten volgens nl 20344: 2011 5 10. Deze waarde is een compromis tussen goede bescherming tegen elektrische schokken en voldoende dissipatieve capaciteit. Deze schoenen kunnen worden gedragen in vele verschillende werkomgevingen.

 

Aanpassingen in ESD Werkschoenen

LET OP! Wanneer u ”normale steunzolen” draagt in uw ESD Werkschoenen kan de normering vervallen, doordat deze steunzool vaak niet opgebouwd is uit materialen met de benodigde ESD eigenschappen. Hierdoor vervalt de normering omdat u niet voldoet aan een elektrostatische ontlading. Wilt u meer duidelijkheid over ESD inlegzolen?

Klik dan hier en neem contact op met ProtectXXL of kom eens langs in onze showroom en laat u adviseren door een van onze deskundige medewerkers.


Een greep uit ons assortiment ESD Werkschoenen

 

Elten Nikolas Blue Mid ESD S2

WERKSCHOENEN | ELTEN NIKOLAS XW BLUE MID ESD S2

Strike low ESD S2

WERKSCHOENEN | ELTEN STRIKE LOW ESD S2

Vintage Pirate Mid ESD S3

WERKSCHOENEN | ELTEN VINTAGE PIRATE MID ESD S3