Voettypen

Er zijn drie voettypen die vaak voorkomen: de platvoet, de holvoet en het normaal voettype. Hoe herken je deze voettypen en hoe kun je zelf bepalen welk voettype je hebt als je het niet weet?

Welk voettype heb ik ?

Om te bepalen welk voettype je hebt, zijn enkele makkelijke trucs toe te passen. Iedereen loopt wel eens met zijn of haar natte of warme voeten over een droge vloer, denk hierbij aan de vloer van de badkamer of de tegels langs een zwembad. De afdruk die je achterlaat op het moment dat je met je natte of warme voeten ergens overheen loopt kan je dus precies vertellen welk voettype je hebt!

Het hebben van een bepaald voettype kan verschillende oorzaken hebben. Iedereen word geboren met platvoeten. Tussen het 6e en het 12e levensjaar ontwikkeld een kind een “normale” voetboog. Toch zijn er mensen die platvoeten houden. Dit kan liggen aan bijvoorbeeld een doorzakking van de voet, het hebben van iets slappere voetpezen, voetspieren of banden maar een platvoet kan ook  genetisch bepaald zijn. Een holvoet kan evenals een platvoet genetisch bepaald zijn en in andere gevallen komt het door een verhoogde spierspanning in de voet.

Ondersteuning

Van nature liep de mens op zand. Het zand vormde zich naar de vorm van je voeten waardoor je altijd ondersteuning had. Doordat er tegenwoordig schoeisel gemaakt word zonder echte voorvorm, missen we die ondersteuning.

Het is goed om te weten dat er tegenwoordig voor elk voettype inlegzooltjes zijn die je voeten ondersteunen. Een ondersteunend inlegzooltje zorgt ervoor dat de voeten meer rust hebben en uw andere gewrichten ontlast worden.

Bent u op zoek naar meer informatie over uw voettype en de inlegzooltjes die hier het beste bij passen? Neemt u dan gerust contact met ons op, of kom langs in onze showoom. Onze gediplomeerde voetkundig adviseurs kunnen u alles vertellen over de verschillende voettypes.