Excl. BTWIncl. BTW
Lederen werkschoenen

Tips voor het onderhoud van uw werkschoenen

Onderhoud van uw werkschoenen voor verlenging van de levensduur

We krijgen vaak vragen over het onderhoud van werkschoenen. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw werkschoenen in goede conditie te houden. Zo kunt u de levensduur optimaal benutten. Als uw werkschoenen in goede conditie verkeren blijft het draagcomfort ook grotendeels intact. Verzorgt u uw schoenen niet? Dan kan de levensduur aanzienlijk korter zijn en daarnaast zal het comfort van de werkschoenen sneller achteruit gaan. Wij vinden het belangrijk dat u goed met uw werkschoenen omgaat, ook omdat dit veiliger is voor u en uw voeten. Daarom hebben wij met ons team van specialisten een aantal handige tips voor u om de levensduur van de werkschoenen te verlengen, door ze goed te onderhouden.

Gemiddelde levensduur

levensduur werkschoenen

De gemiddelde levensduur van een werkschoen is één jaar.

Allereerst een tweede vraag die we vaak krijgen. Wat is de gemiddelde levensduur van een werkschoen? Een werkschoen gaat ongeveer één jaar mee. Dit is echter wel afhankelijk van de werkzaamheden en het aantal uren dat u ze draagt. Schoenen die veel gedragen worden slijten natuurlijk sneller dan schoenen die nauwelijks een groot deel van de tijd in de kast staan. In de regel gaan schoenen die gemiddeld 40 uren in de week gedragen worden een jaar lang mee. Daarna is de demping grotendeels uit de schoenen verdwenen, en is ook het profiel meestal versleten. De levensduur van de inlegzolen van de werkschoen is beduidend minder lang namelijk, ongeveer een half jaar. Hier komen we later nog eventjes op terug.

Tip 1: het drogen van de schoen

Draagt u uw werkschoenen onder natte omstandigheden? Dan zult u die uiteraard ook moeten drogen! Veel mensen kiezen ervoor om de werkschoenen in de zon of bijvoorbeeld onder de verwarming te drogen. Het drogen van de werkschoenen onder een hittebron zorgt er helaas voor dat de lederen werkschoenen scheuren. Door de hitte ontstaan er kloven in het leer, wat ook ten koste gaat van het draagcomfort. Wanneer u deze schoenen vervolgens gaat dragen, kunnen er klachten ontstaan tijdens het werken. Denk daarbij aan rugklachten, knieklachten, maar ook zweetvoeten zijn niet vreemd bij het verkeerd drogen van de werkschoenen. U kunt de schoenen het beste in een ademende ruimte laten drogen of desnoods in de schaduw. Op deze manier drogen de schoenen op een natuurlijke wijze en blijft het leder in goede conditie.

Tip 2: de binnenkant van de schoen

Wanneer u de schoenen dus op de juiste manier laat drogen, voorkomt u scheuren. Maar wat doet u met de binnenkant van de schoen? De binnenkant van de schoen droogt natuurlijk mee met de buitenkant. Echter wordt vaak vergeten dat de inlegzooltjes aan de binnenkant van ander materiaal gemaakt zijn. De inlegzooltjes kunnen uit de schoen genomen worden om te drogen. De standaard binnenzooltjes van een werkschoen gaan ongeveer een half jaar mee. Ook de levensduur van de binnenzooltjes kan verlengd worden als u ze op de juiste manier onderhoudt. Een goede tip om uw zooltjes te onderhouden is ze regelmatig te wassen. Het wassen van de binnenzooltjes kunt u doen op maximaal 40 graden. Nadat u uw binnenzooltjes gewassen heeft is het belangrijk dat ook deze goed drogen voordat u ze terug plaatst in de werkschoen. Hang de zooltjes aan een wasrek of waslijn. De zooltjes kunnen niet in de droger!

Extra tip voor onderhoud van uw werkschoenen:

Een extra tip om nare luchtjes uit de schoenen te halen: Leg de schoenen een nachtje in een dichte zak in de vriezer. De kou van de vriezer zorgt er voor dat de nare luchtjes uit de schoen trekken en ze weer fris ruiken. Ook helpt het als u ongebruikte koffiepads in uw werkschoenen stopt, gemalen koffie is een natuurlijke geurvreter.

Tip 3: het schoonmaken van uw schoenen

De derde tip voor het onderhoud van uw werkschoenen is regelmatig schoonmaken. Opgehoopt vuil op of onder de schoen kan schade toebrengen aan uw werkschoenen. Als er vuil in het leer van uw schoenen kruipt verslechtert de conditie van het leer. Zoals u eerder al kon lezen kan dit ook resulteren in minder draagcomfort. De makkelijkste manier om uw schoenen schoon te maken is onder de kraan met lauw water. Het schoonwrijven van uw schoenen kunt u het beste doen met een zachte borstel of een vochtige doek.

Tip 4: het bewaren van de werkschoenen

Een essentieel onderdeel van het onderhoud van uw schoenen is de manier waarop u ze bewaart. Bewaar uw schoenen nooit in een plastic zak, daar hebben schimmels en bacteriën namelijk vrij spel! U kunt uw werkschoenen het beste bewaren onder droge omstandigheden. Een ruimte die niet luchtdicht is, is hiervoor uitermate geschikt.

Bewaar uw schoenen nooit in een plastic zak, daar hebben schimmels en bacteriën namelijk vrij spel!

Bewaar uw schoenen in een schoendoos of in een zogenaamde schoenen zak zodat deze kunnen blijven ademen. Ook raden wij u aan om droge kranten in uw schoenen te stoppen wanneer u ze niet draagt. De kranten zorgen ervoor dat de vormen van het leer gewaarborgd blijven en dat er eventueel vocht uit de binnenkant van de schoen in de kranten wordt opgenomen.

In een half uur uw werkschoenen drogen en nare geurtjes verwijderen?

ShoeFresh werkschoenen drogen

Dat kan met de Shoefresh. Met de Shoefresh reinigt u uw werkschoenen van binnen uit, zonder water. Shoefresh zorgt ervoor dat uw werkschoenen snel drogen en de nare geurtjes verdwijnen. Naast uw werkschoenen kunt u ook uw handschoenen, helmen en of scheenbeschermers drogen op de Shoefresh.

De Shoefresh reinigt door middel van Active Oxygen technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de nare geuren verdwijnen. De warme lucht zorgt ervoor dat uw schoenen van binnenuit drogen. Nadat u uw werkschoenen op de Shoefresh heeft geplaatst, start het programma automatisch.

U kunt de Shoefresh hier in onze webshop kopen.

 

Vragen of hulp nodig?

Voor vragen over het onderhoud van uw werkschoenen verwijzen wij u graag naar de contactpagina of de chatfunctie.